Vanilková Pavlova

První recept, který jsem si pro vás připravila, je dort Pavlova s vanilkovým mascarpone krémem a jahodami. 

 titulka

Věděli jste, že byl dort Pavlova pojmenován po slavné ruské tanečnici Annie Pavlově, která byla jednou z nejvýznamnějších tanečnic své doby? Vznikl za dob jejího turné po Novém Zélandu, kde si místní cukrář pohrál se svou kreativitou a pokusí se napodobit sukýnku slavné baletky. Jedná se o lehký dezert z bílkové pěny, obvykle podávaný s ovocem a šlehačkou.

 

Na naši Pavlovu budeme potřebovat:

 

Korpus 

4 bílky 

200g moučkového cukru

2 lžíce kukuřičného škrobu 

2 lžíce vinného octa 

 

Krém

250g mascarpone 

250g smetany ke šlehání 

80g moučkového cukru 

1 vanilkový lusk 

 

Bílky dáme šlehat do robotu. Když nám začne vznikat hustá pěna, začneme postupně přisypávat moučkový cukr. Necháme důkladně několik minut prošlehat. Dále přidáme škrob, nakonec ocet. 

 

Troubu předehřejeme na 150C. Připravíme si 2 plechy s pečícím papírem, nebo podložkou. Na pečící papír si můžeme předkreslit kruhy, aby jsme měli korpusy rovnoměrné. Sníh můžeme nanést jen halabala stěrkou (takový styl k Pavlovce určitě patří a sluší) a nebo si můžete trochu více pohrát a nanést cukrářským sáčkem s koncovkou, jako jsem to udělala já. 

 

Korpusy vložíme do trouby a ihned stahujeme teplotu na 120C. Takto pečeme 45 min. Dalších 40 min po vypnutí ještě neotvíráme troubu a necháme Pavlovu dojít. 

 

Připravíme si vanilkový lusk. Na prkýnku podélně lusk rozřízneme a nožem z něho setřeme semínka - dřeň. Zbylý lusk nevyhazujeme, ten dokážeme zpracovat ještě dále, ale o tom si napíšeme příště. Mascarpone, dřeň z vanilkového lusku, cukr moučku a smetanu dáme do mísy a vyšleháme hustý krém, kterým Pavlovu ozdobíme. Dodekorujeme čerstvým ovocem. 

 

Věřím, že s tímto dortíkem okouzlíte své blízké :)